Telepítés

Prémium ládás kivitelezések

Ha nem megoldható a szabadföldbe ültetés, akkor mindenképp a prémium ládás kivitelt javasoljuk.

Ebben az esetben a borostyánfalak számára szimuláljuk természetes élőhelyüket ~125 cm-es osztásonként egy ~200L térfogatú prémium időtálló faládába kivitelezve. Ez amiatt fontos hogy a növények semmiképp ne fagyjanak ki télen sem. A ládákat gumifólia béléssel kivitelezzük állagmegóvás végett.

A ládák mérete eltérő lehet, a standard ládáink mérete ~50x50x120 cm + a 2 db hátsó stafni mindegyik ládának alapkelléke. Viszont ami nagyon fontos, hogy a ládákat kikötni szükséges szélnek kitett helyen, ugyanis annak ellenére, hogy egy ilyen láda beültetve majd 200 kg, a szél a nagy felület miatt fel tudja dönteni, így fontos ügyelnünk a biztonságra is!

FONTOS: Csak Budaörsi partnerünk gyárt és kivitelez prémium ládákat, akár színre festve, akár egyedi méretben is országos lefedettségű kivitelezéssel!

Az alábbi videóban egy penthouse lakás erkélyét láthatjuk a belvárosban, ahol bár a szabadföldbe ültetés nem volt megoldható, viszont prémium ládákkal és egyedi megoldásokkal sikerült gyönyörű kertet varázsolni belőle. További referencia képek elérhetőek a galériában:

 

Borostyánfal szabadföldi telepítése

A borostyán kerítéselem telepítése egyszerűen kivitelezhető saját magunk részére is. Először ássuk ki a 30 cm széles és 30 cm mély ültető árkot, azután töltsük fel tőzeges kertészeti földdel a talajszint alatt 15 cm-re.

 

Telepítés meglévő kerítés mellé

Ha már meglévő kerítés mellé szeretnénk ültetni a növény falakat, akkor fontos, hogy rögzítés után borostyán kerítéselem síkja merőleges legyen a föld síkjához. Ha szükséges alkalmazzunk valamilyen távtartót a meglévő és az új kerítéselemek között.

Ezután helyezzük bele az ültető árokba a 120 cm-es elemeket. Ha szükséges, akkor töltsünk még földet a kerítés elemek alá, hogy egyforma magasságban legyenek. Az ültető kosár teteje nem szabad, hogy a földfelszín alá kerüljön!

Ha beállítottuk a falakat a megfelelő helyre, akkor rögzíthetjük a már meglévő kerítéshez vagy távtartóhoz. Ez történhet akár műanyag gyorskötözővel is! A rögzítések után töltsük fel az árkot a kertészeti földkeverékkel, majd alaposan öntözzük be a növényeket.

Új telepítés

Ha új telepítésről van szó, akkor gondoskodni kell a borostyán kerítéselemek rögzítéséről.

A 180 cm-es fal esetében 250 cm-es zártszelvény, a 200 cm-es fal esetében 250 cm-es zártszelvény, a 220 cm-es fal esetében 300 cm-es zártszelvény szükséges a telepítéshez. A zártszelvényeket helyezzük beton alapba úgy, hogy a felszín alatt maradjon a beton teteje. Az oszlopokat úgy helyezzük el, hogy a 120 cm-es falak felfeküdjenek a zártszelvények felületén.

Különböző masszív kerítéselem rögzítőkkel tudjuk a falakat a zártszelvényhez fogatni. Az odafogatásnál vigyázzunk, hogy a növény szára ne sérüljön meg! A telepítés innentől fogva megegyezik a fent leírtakkal.

 

Az ültetni kívánt borostyán kerítéselemek darabszáma = az ültetett folyóméter hossz cm-ben / 122 cm.
Mivel a falak 120 cm-es egységekből állnak, a kívánt hossz a falak szétvágásával biztosíthatók. A vágást 10 cm-es osztásközönként tudjuk elvégezni, akár egy vasvágó fűrésszel is.

Pl. Ha 450 cm-es a beültetni kívánt rész, akkor ez ( 450 / 122 = 3,7 ) 3 db teljes falból és egy 80 cm-es darabból áll.
Csak egész falak megvásárlására van lehetőség!

Töltse le telepítési útmutatónkat a borostyán kerítéselemekről pdf formátumban »

Mikor nem ajánlatos telepíteni a borostyánfalat?

  • forróságban: mert a növény könnyen kiszáradhat, ami barna, száraz leveleket eredményez és felkopaszodhat a borostyánunk
  • fagyban: még ha sikerül is mélyedést ásnunk a fagyott talajban az ültetéshez, a gyökerek elfagyhatnak

Milyen gyakran kell öntözni és metszeni a borostyánfalat?

  • Az első évben ajánlatos gyakrabban öntözni, hogy minél jobban gyökeret eresszen és új helyén növekedésnek induljon.
  • Forró, száraz időben is rendszeresen öntözzük a borostyánfalat, de ne áztassuk el rengeteg vízzel, nehogy a gyökérzet vagy a szár rothadásnak induljon. Ha nem szeretné kannával locsolgatni a növényt, javasoljuk az öntözőrendszer kiépítését.
  • Metszeni évente 2-3 alkalommal a tavaszi és őszi időszakban érdemes.

Hol kapható?

Tekintse meg partnereink listáját!

Szeretne Ön is borostyánfalat otthonába? Kérjen ajánlatot partnereinktől vagy keresse fel az árudákat, ahol akár személyesen is megnézheti növényeinket, kollégáik pedig készségesen válaszolnak kérdéseire.

Ismerje meg partnereinket
<